onsdag 30 juni 2010

Glace au four

Havreflarnsbotten:
75 g smör
2 ½ dl havregryn
1 ¼ dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 msk vetemjöl


Fyllning:
1 pkt (225 g) djupfrysta hallon
2 halvliterspaket vaniljglass


Maräng:
3 äggvitor
¾ dl socker


Garnering:
2 msk flagad rostad mandel


Smält smöret till bottnen, häll det hett över havregrynen och låt dem svälla en stund. Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ned ägg, socker och mjölblandningen i grynen.


Häll smeten i en smord form, vikt av dubbel aluminiumfolie, 18 x 22 cm. Grädda i 175º C ca 20 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den från formen. Lägg kakan på ett ugnssäkert fat. Blanda äggvitorna till marängen med 1 tsk av sockret. Vispa blandningen och tillsätt resten av sockret allteftersom marängen tjocknar. Marängen är färdigvispad när den går att klicka och inte rinner ut.


På havreflarnsbottnen strös ej helt tinade hallon. Lägg på glassen, iskall, direkt från frysen. Täck allt med marängmassan och strö över den flagade mandeln.


Grädda genast i 275º C, ca 3 minuter.


Serveras omedelbart!

tisdag 29 juni 2010

Ingrids formar

Mördeg:
100 g vetemjöl
70 g smör eller margarin
1 msk mjölk
1 msk socker


Fyllning:
150 g strösocker
1 msk smör eller margarin
1 ägg
100 g kokt kall potatis
40 g malda hasselnötter


Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och låt den ligga svalt en stund. Rör ägg, socker och smör till fyllningen så det blir pösigt. Tillsätt nötterna samt den pressade potatisen. 220º C


Detta är vad som står i mammas receptbok, men jag tror att utbakning sker som följer:


Tryck ut mördegen i formar, eventuellt kan man kavla ut degen och ta ut runda kakor med pepparkaksmått. Dessa runda kakor läggs sedan ned i formarna och trycks ut ordentligt runt kanterna. Klicka i fyllningen i de degfyllda formarna!

onsdag 23 juni 2010

Syltkakor

Mördeg:
1 hg smör
3 dl vetemjöl
25 g mald sötmandel
2 msk socker
½ ägg


Mandelmassa:
75 g skållad och mald sötmandel
75 g siktat florsocker
äggvita


Fyllning:
gelé


Blanda alla torra ingredienser till mördegen och finfördela smöret däri. Tillsätt ägget och arbeta raskt ihop degen. Låt den ligga kallt en stund. Blanda mandel och socker till mandelmassan och tillsätt så mycket lätt uppvispad äggvita att man får en smidig massa. Kavla ut degen och tag med runt mått ut kakor. Lägg dem på smord plåt och spritsa en ring mandelmassa på varje kaka. Lägg en klick gelé i mitten och grädda i medelvarm ugn (200º C).

tisdag 22 juni 2010

Kyssar

2 äggvitor
1 hg siktat florsocker
1 ½ dl hackade hasselnötskärnor


Blanda äggvitor och socker i en skål och ställ skålen över en kastrull med kokande vatten. Vispa blandningen tills massan tjocknar och känns fast. Låt den svalna av och rör ner nötterna. Lägg upp klickar av smeten på smord och mjölad plåt och grädda marängerna i mycket svag ugnsvärme (75º – 125º).
(Satsen ger ca 20 stycken).

måndag 21 juni 2010

Anns Kärleksmums

Botten:
300 g smör
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjölk
9 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 msk kakao


Glasyr:
120 g smör
8 msk kallt, starkt kaffe
7 dl florsocker
2 msk kakao
4 tsk vaniljsocker


Garnering:
kokosflingor


Gör så här:
Botten:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda i. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och blanda i smeten, Rör ner mjölken sist.


Glasyr:
Smält smöret, blanda i kaffet och låt svalna. Blanda i de torra ingredienserna och rör tills det blir en jämn smet.


Klä en långpanna(30 x 40 cm) med bakplåtspapper. Om det behövs så lägg två omlott, för att det ska klä kanterna också. Bred ut smeten i långpannan och grädda kakan i 175º C i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Bred på glasyren när kakan svalnat och skär kakan i lagom stora rutor. Strö över kokosflingor.

söndag 20 juni 2010

Kärleksmums

150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk


Glasyr:
75 g smör
1 – 2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker


Garnering:
kokosflingor


Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och smöret. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.


Grädda kakan i 175º C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.


Låt kakan svalna. Smält under tiden smöret till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.


Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

lördag 19 juni 2010

Bordsmargarin

250 g smör
1 dl rapsolja eller majsolja
1 dl vatten
1 krm salt


Med elvisp:
Vispa rumsvarmt smör mjukt, häll oljan i en fin stråle under fortsatt vispning. När oljan och smöret blandats ordentligt, häll i saltet och därefter vattnet. Vattnet hälls först droppvis under fortsatt vispning, efterhand så kan det hällas i en fin stråle tills allt är blandat. Ös upp i en fin skål eller burk.

fredag 18 juni 2010

Pariserbullar

1 kg vetemjöl
½ l gräddmjölk
1 ägg
70 g jäst
3 msk socker
¼ kg margarin
Till fyllning: 1 sats Marzan vaniljcréme


Alla ingredienser utom smöret blandas till en jämn deg. Sist nedblandas smöret. Degen kavlas och vikes som en serviett 6 gånger. Kavlas ut till 1 ½ cm:s tjocklek och skäres i fyrkanter (ung 5 cm). Lägg 1 tsk vaniljcréme på varje och vik ihop dem så att inte crémen rinner ut vid gräddning.


Jäses på plåt och gräddas i 225º - 250º ca 10 minuter.

torsdag 17 juni 2010

Lyxig Kladdkaka

3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g smör
2 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en bakform ca 20 cm i diameter. Rör ihop strösocker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner smält smör och blanda i vetemjölet till sist. Bred ut smeten i bakformen.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Chokladkräm:


1 dl vispgrädde
75 g mörk choklad (jag använde Odense blockchoklad, typ 54% kakao)


Koka upp grädden, tag av från värmen. Finhacka chokladen och smält ner den i gräddkoket. Häll krämen över tårtan och strö hackade mandlar eller nötter över kakan.

onsdag 16 juni 2010

Currysås

2 dl vatten
2 tsk kycklingfond
2 krm currypulver
2 krm currypasta
2 krm salt
svartpeppar
1 tsk socker
1 msk maizenamjöl
lite vatten att röra ut maizenan i till redning


Koka upp vatten, kycklingfond och kryddor. Red med maizenamjölet och smaka av. Låt svalna!

tisdag 15 juni 2010

Chokladkarameller

2 kkp socker
1 kkp grädde
1 msk kakao
1 msk smör


Blanda sockret med kakaon i en gryta, så att det inte är några kakaoklumpar. Rör ner grädden och tillsätt smöret. Koka upp och låt småkoka tills det tjocknar. När man kan göra kulprovet är karamellerna färdiga (kulprovet innebär att man droppar lite smet i kallt vatten, kan man forma en kula är det klart).

måndag 14 juni 2010

Ökensand

210 g smör
200 g socker
275 g mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt löst i en msk vatten


Smöret brynes försiktigt under omrörning. Detta upphälles i en skål och sockret ihälles medan smöret är varmt. Skålen ställes i ett fat kallt vatten och blandningen röres tills den blivit fullkomligt kall, ljus och pösig. Hjorthornssaltet tillsättes, vaniljsocker och mjöl iröres. Formas med ett par teskedar och gräddas på dubbla plåtar i svag ugnsvärme!

söndag 13 juni 2010

Kolaflarn

2 hg smör
2 hg socker
1 msk mjöl
3 msk mjölk
2 hg sötmandel (hackad, tror jag)


Alltsammans kokas upp. små klickar lägges på en plåt och gräddas i ej allt för varm ugn.

lördag 12 juni 2010

Cocoskakor

2 ägg
1 kkp socker
½ kkp smör
2 hg cocos


Äggulorna och sockret vispas. Smöret smältes och får svalna samt tillsättes tillsammans med cocosen. Till sist tillsättes de uppvispade vitorna. Klickas ut på plåt eller i småkakformar. Grädda i 175º - 200º C tills kakorna fått fin färg!

fredag 11 juni 2010

Citronsnaps

1 flaska Vanlig vodka
1 citron
6 hela svartpepparkorn
1 sockerbit


Skär av det gula på citronen och lägg ner i en stor burk med lock tillsammans med spriten, eller direkt i vodkaflaskan. Lägg ner pepparkornen plus sockerbiten också. Låt stå några dagar, max en vecka. Sila av och häll i en vacker flaska.


Denna snaps blir riktigt gul till färgen, den ser verkligen läcker ut! Passar till midsommar, eller varför inte till kräftskivan i augusti!

torsdag 10 juni 2010

Brownies

1 hg margarin
2 dl socker
2 ägg
3 msk kakao
½ msk snusmalet kaffe
(1 hg hackade nötkärnor)
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Garnering: hackade nötkärnor


Rör margarin och socker, tillsätt äggen ett i taget samt övriga ingredienser. Bred ut smeten på en långpanna och strö på nötterna. Grädda i 200º C, ca 15 minuter.

onsdag 9 juni 2010

Mazarinkaka

2 ägg
2 kkp socker
2 hg margarin
1 kkp mjölk
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
25 sötmandlar
5 droppar bittermandelolja
2 ½ kkp mjöl


Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda ner detta i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner tillsammans med malda mandlar och bittermandeloljan. Häll i springform och grädda i 175º - 200º C, tills kakan känns färdig med provsticka.

tisdag 8 juni 2010

Bondkakor

2 hg smör
2 dl socker
1 msk sirap
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl sötmandel


Rör smör, socker och sirap poröst. Sikta ner vetemjöl blandat med bakpulver. Hacka mandeln och blanda i. Rulla ut degen till en rulle som får stelna i kylskåpet. Skär i skivor som läggs på plåten. Grädda i 225 - 250º C.

måndag 7 juni 2010

Skarpskyttar (30 st)

2 hg mjöl
2 hg smör
1 dl grädde
1 msk ättika
Fyllning: vaniljcreme eller mandelmassa


Ingredienserna arbetas till en fast smidig deg, som får vila några timmar. Kavlas till en remsa. Lägg på fyllning och vik degkanterna över. Skär i lagom bitar, som penslas med äggvita och doppas i pärlsocker. 200º C.

fredag 4 juni 2010

Mammas sockerkaka till tårta

4 ägg
2 dl socker
1 ½ dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 rågad tsk bakpulver


Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll smeten i smörad tårtform, ställ sedan in formen i kall ugn och slå på värmen på 200° C (tänk på att inte använda snabbvärme). När kakan börjar få färg, stäng av värmen och grädda färdigt i eftervärmen. Dela kakan i 3 delar och fyll den efter behag!

torsdag 3 juni 2010

Tekakor med havregryn

1 l lättmjölk
8 dl havregryn
Blandas och låt stå minst 2 timmar, eller över natt.


175 g margarin
½ dl socker
1 tsk salt
ca 2 l vetemjöl
1 hg jäst


Smält margarinet. Rör ut jästen med salt och socker. Blanda ner margarinet i havregrynsblandningen, därefter den lösta jästen. Arbeta i vetemjölet, spara lite till utbakningen.


Baka ut tekakor, som får jäsa på plåten 30 – 45 minuter. Tryck lätt på tekakan med fingret. Gropen som bildas reser sig snabbt igen. Då är tekakorna färdiga för ugnen. Grädda i 225º - 250º C ca 12 – 15 minuter.

onsdag 2 juni 2010

Rosenbröd (ca 30 – 35 st)

12 – 13 dl vetemjöl
5 dl mjölk
75 g smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker


Finfördela det kalla smöret i mjölet. Tillsätt den ljumma mjölken och jästen utrörd med salt och socker. Blanda degen väl, lägg upp den på bakbordet och arbeta den blank och smidig.


Baka ut till runda bullar och lägg på smord plåt. Skär ett djupt kors på varje bulle. Låt jäsa till dubbel storlek.


Pensla försiktigt med ägg eller vatten, strö på vallmofrö och grädda i 250º C, ca 5 – 10 minuter.

tisdag 1 juni 2010

Franska kakor

Mördeg:
1 ägg
125 g smör
250 g mjöl
150 g socker
1 tsk hjorthornsalt


Fyllning:
Äppelmos


Garnering:
100 g cocos
210 g socker
3 äggvitor
Sjudes under omrörning.


Mördegskakan gräddas halvfärdig på en långpanna. Äppelmos och garnering bredes över och kakan gräddas färdig. Skäres i rutor. 225º C.